3d-printen van medicijnen


  3d medicijn epileptie

  De Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) heeft voor het eerst een 3d-print medicijn goedgekeurd. Het betreft een medicijn tegen epileptie dat uit verschillende laagjes is opgebouwd. Door zijn bijzondere structuur lost het nieuwe epilepsie geneesmiddel erg snel op in water. Gebruikers hoeven op deze manier geen grote pillen meer te slikken maar kunnen het geneesmiddel op een eenvoudiger manier tot zich nemen. Een ander voordeel van het 3d-printen van pillen is dat ze exact gelijk zijn aan elkaar. Een arts kan nu erop vertrouwen dat de werkzame stof in de pil exact gelijk is aan de voorgeschreven medicatie. Het nieuwe geneesmiddel zal in de loop van volgend jaar op de markt verschijnen.

  Voordelen 3d-printen geneesmiddel

  Het 3d-printen vindt steeds meer toepassingen in de medische wereld. Een goed voorbeeld hiervan is het op maat maken van protheses voor patienten. Ook het 3d-printen van een medicijn heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de gewone manier van produceren. Nu worden de geneesmiddelen nog in massaproductie gemaakt met een vaste dosering in iedere pil. Met 3d-printen kan een medicijn op maat worden gemaakt met een afwijkende dosering. Bovendien kan de vorm van de pil ook gemakkelijker worden aangepast. De vorm van de pil heeft namelijk grote invloed hoe snel het lichaam de pil opneemt. Pillen in de vorm van een piramide werken het snelst. Medicijnen die verpakt zijn in de vorm van een capsule worden daarentegen het minst snel opgenomen.

  Zelf medicijnen printen?

  Het moment dat we zelf medicijnen kunnen gaan maken komt met de 3d-printer een stuk dichterbij. Een hoop dingen in het leven zijn samengesteld uit een klein aantal chemische elementen zoals waterstof, zuurstof, fosfor, zwavel, stikstof en koolstof. Een 3d-printer heeft de potentie om verschillende chemicaliŽn zo te mengen dat er een bepaald medicijn ontstaat. Het lijkt nog ver weg maar kijk naar de zelfsturende auto. Er wordt met deze zelfsturende wagen wereldwijd rondgereden in echte woonwijken en de planning om de wagen op de markt te brengen in 2020 lijkt een serieuze mogelijkheid. Met 3d-printen kan het ook hard gaan. Wie weet is het binnen 5 jaar mogelijk dat mensen zelf hun geneesmiddel kunnen printen.

gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015