Chinezen verkiezen smartphones uit China


  Chinese smartphones in China

  Volgens onderzoek van consultingbureau Canalys (augustus 2015) hebben de Chinese fabrikanten Xiaomi en Huawei de koppositie overgenomen op de telecom markt in China. Marktleider Apple's iPhone is gezakt van de eerste plaats naar de derde plek. Xiaomi en Huawei hebben een marktaandeel van respectievelijk 15.9% en 15.7%. Apple volgt op 11%. Samsung en Vivo zitten beide rond de 9%. De overige fabrikanten hebben een marktaandeel van 39%. Volgens het rapport is Lenovo uit de kopgroep gevallen in China.

  Xiaomi

  Xiaomi betekent in het Nederlands ' gierst'. De onderneming was in het tweede kwartaal van 2015 de bestverkopende smartphone fabrikant in China. Het bedrijf is vrij nieuw en werd opgericht in 2010. De eerste mobiele telefoon werd uitgebracht in 2011. In 2014 werden er ongeveer 60 miljoen smartphones verkocht. De mobiels van Xiaomi verkopen zo goed in China doordat ze een prima kwaliteit hebben en bijna voor de kostprijs verkocht worden. Er zijn zo'n 8000 werknemers die voornamelijk in China werken. Er is een uitbreiding gedaan naar andere Aziatische landen zoals Singapore, India en de Filipijnen. In Europa is Xiaomi nog niet actief. Er kan wel op de Engelstalige website besteld worden maar er worden dan wel invoerrechten en belastingen geheven. Dit maakt het voor veel potentiele klanten nog niet aantrekkelijk om een smartphone te bestellen. Volgens een BBC interview met het hoofd internationale uitbreiding in januari 2015 zal het nog wel een aantal jaren duren voordat Xiaomi de overstap waagt naar Europa en de VS. De reden is dat de markten in Europa en Amerika erg concurrerend zijn en Xiaomi wil geen marginale speler zijn. Een andere reden zijn de patenten waaraan de Chinese fabrikant moet voldoen als ze in Europa en Amerika willen verkopen. De officiele website van Xiaomi is Mi.com De website Xiaomi.com is thans een redirect geworden naar Mi.com.

  Lenovo

  Lenovo is de grootste fabrikant van personal computers. Het Chinese bedrijf heeft een marktaandeel van 40% in China met computers. Met smartphones staat het wereldwijd op de derde plek met een aandeel van 5.6% voor Huawei dat een wereldwijd aandeel heef van 5.2%. Koploper bij de smartphones in het eerste kwartaal van 2015 is Samsung dat een marktaandeel heeft van 24.6%. Op de tweede plek staat Apple met een aandeel van 18.3%. Het bekende merk Motorola is een onderdeel van Lenovo. Het merk werd door Lenovo overgenomen in 2014 van Google en doet het goed in Europa en Amerika. Met Motorola hoopt Lenovo ook te gaan scoren in China. De smartphones van het eigen merk Lenovo zijn voornamelijk bedoeld voor de thuismarkt China.

gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015