Innovatie computer
Oculus Rift, Apple en cloud computing

  Oculus Rift

  Oculus VR kwam in 2012 wereldwijd in het nieuws toen er geld werd ingezameld voor de Oculus Rift. Dit is een virtual reality-bril die een driedimensionaal zicht geeft. Vooral in games en films komt de bril goed tot zijn recht. Oculus VR werd in 2014 overgenomen door Facebook voor 2 miljard dollar. Er wordt nog volop aan Oculus Rift gewerkt. Ontwikkelaars kunnen al een bril kopen voor 350 dollar. Samsung heeft waarschijnlijk een samenwerking gesloten met Oculus. Het is echter nog onbekend wanneer Oculus Rift daadwerkelijk in de winkels te koop zal zijn. De prijs van een consumentenversie van de virtual reality-bril zal vermoedelijk tussen de 200-400 dollar liggen.

  Apple

  In 2013 was het bestuur van Apple bezorgd over het gebrek aan innovatie bij het bedrijf. De mening was dat er te weinig aansprekende producten ontwikkeld werden. De koers van het aandeel was in april 2013 gezakt naar 55 dollar. Echter hierna is het aandeel met een sterke opmars begonnen. Eind november 2014 was de koers meer dan verdubbeld tot bijna 119 dollar. De gunstige verkoopcijfers van de nieuwe iPhone 6 zullen daar voor een groot deel mee te maken hebben. Een ander nieuw product waar al lang naar wordt uitgekeken is de Apple Watch. Dit slimme horloge zou begin 2015 worden verkocht. Het horloge werkt alleen in combinatie met een iPhone (vanaf model 5).

  Computer van Deepmind

  Google kocht begin 2014 het Britse bedrijf Deepmind dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie. De computer van Deepmind kan door kunstmatige neuronen zichzelf leren programmeren. Een specialist bij IBM die veel aan cognitieve computers werkt vertelt in een interview dat we niet bang moeten zijn voor kunstmatige intelligentie. Hij denkt dat computers krachtiger en slimmer zullen zijn dan mensen over 20 jaar. Maar hij is tegelijkertijd niet bang voor scenario's als in de Terminator waar het computernetwerk Skynet de macht overneemt en de menselijke wereld vernietigt.


  grote computer servers die een cloud vormen; foto wikipedia


  Cloud computing

  Cloud computing groeit gestaag en is een bron van voortdurende innovatie. Voornaamste voordelen van de cloud zijn de flexibiliteit, veiligheid, bereikbaarheid en online opslag. Door de online huur van hardware en software wordt flink bespaard op kosten. Ervoor in de plaats komt een abonnement met een vaste prijs dat direct aangepast kan worden als de vraag hoger of lager ligt. De kosten voor ICT kunnen behoorlijk oplopen in een bedrijf. Met cloud computing zijn deze kosten veel beter in te schalen waardoor meer efficient gewerkt kan worden. Exact en KPN geven ieder jaar de MKB Cloud Barometer uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door cloudspecialist Pb7 Research. Ook uit deze rapportage blijkt dat het bedrijfsleven langzaam maar zeker omschakelt naar online computing.

  Innovatie

  Drones - In de bouw - In de techniek - In de autobranche - Accountancy en big data - Kantoor van de toekomst - Futuristische meubels - Het Nieuwe Werken - In de zorg - Home
gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015