Innovatie in de bouw


  Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom

  Het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) is een brancheorganisatie voor de bouwsector die advies geeft aan bouwbedrijven. Het CIB geeft adviezen in 4 sectoren: innovatie, duurzaamheid, samenwerking en klantgerichtheid. Zo kan er effectiever en efficienter gewerkt worden. Ook kunnen innovatieve bedrijven elkaar ontmoeten via meetings, projecten en netwerkborrels.

  Projecten CIB Een project van het CIB is Groen Wonen. Hoveniers en bouwpartijen werken samen om de koper van een koophuis tevens een compleet ingerichte tuin aan te bieden. In 'Vitaal Bouwen' kunnen kopers kiezen uit zes energieconcepten om op energiekosten te besparen. In het brancheprogramma ‘Duurzame Toekomst MKB Bouw' krijgen ondernemers praktische tips en oplossingen om uit de bouwcrises te geraken. De traditionele aanpak van bouwen is uitgewerkt; er moeten nieuwe iniatieven ontplooid worden. In de expertisegroep Integrale Brandveiligheid werken aannemers, architecten, installatiebedrijven en toeleveranciers samen.

  Crisis dwingt bouw tot innovatie

  In een artikel op nu.nl komen verschillende woordvoerders van bedrijven en organisaties aan het woord. Zo wordt gezegd dat grootschalige woningbouw (Vinex-locaties) niet meer terug komen maar dat de bouw steeds meer gestuurd zal worden door de vraag. Door de crisis zijn de winstmarges sterk gedaald omdat de bouwbedrijven hen personeel aan het werk willen houden. Een nieuw concept van BAM zijn woningen waarbij de koper inspraak heeft in de afwerking en indeling van de woning. Ook wordt nagedacht over kant-en-klare opleveringen van de woning zoals het schilderen van de muren en het gereed zetten van meubels in de kamers. Door te werken met prefab-elementen worden kosten bespaard. Deze manier van werken is wel weer slecht voor afbouwbedrijven die omzet zullen verliezen bij prefab werken.

  Kleinbedrijven in de bouw zijn het minst innovatief. Dit was de uitkomst van een telefonische enquête onder 2.000 MKB bedrijven dat onderzoeksbureau Panteia hield in 2013. In het gedetailleerde verslag van 26 pagina's zijn diverse conclusies te trekken. MKB-bedrijven in de financiele sector (45%), industrie (41%), handel (37%), zakelijke dienstverlening (36%) en verhuur (36%) doen het meest aan innovatie. MKB-bedrijven in de horeca (31%) en bouwnijverheid (27%) doen het minst aan vernieuwingen.

  Franchise

  Een andere optie is franchisenemer worden. In de woonbranche en bouw zijn diverse innovatieve franchiseformules waar startende ondernemers zo kunnen instappen. Het benodigd eigen vermogen wat men in moet brengen hangt af van de bedrijfstak en het merk. Vaak wordt 20-30% van de investering gevraagd.

  Innovaties

  In de techniek - In de autobranche - Innovatie prijs MKB - Vernieuwingen met computers - Accountancy en big data - Futuristische meubels - Het Nieuwe Werken - In de zorg - Gadgets - Home

  woningbouw op maat


gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015