Innovatie voor MKB bedrijven


  MKB Innovatie Top 100

  De Kamer van Koophandel stimuleert innovatie bij het midden- en kleinbedrijf. Om die reden wordt er jaarlijks een 'MKB Innovatie Top 100' gehouden waar bedrijven zich kunnen presenteren aan de Nederlandse markt. Voor de volgende 8 sectoren kunnen bedrijven zich inschrijven: Bouw, Creatieve sector, Food en Agri, Human Health, ICT, Industrie, Logistiek, Overig. De inschrijving voor 2015 is inmiddels gesloten en over een tijdje zal de winnaar bekend worden gemaakt. Nadat de expertpanels een voorselectie hebben gemaakt bepaalt de jury de uiteindelijke winnaar. Op de website van de KvK kan gefilterd worden op sector en op provincie. Geinteresseerden kunnen zo een beeld krijgen welke innovatieve bedrijven bij hen in de buurt zitten. Tevens kan men op de site de uitslag van de voorafgaande jaren (tot 2007) terugzoeken.

  Voor 2016 is de inschrijving geopend. Om mee te doen moet men een aantal gegevens over het bedrijf prijs geven. Uiteraard wordt er een omschrijving van de innovatie gevraagd en de noodzaak daartoe. Ook wil men weten wat de verwachte omzet in 2015 is en de gerealiseerde omzetten in 2013 en 2014.

  winnaar in 2014
  De winnaar in 2014 was Micanti. Het bedrijf had een zelfklevende folie ontwikkelt die aan een scheepswand bevestigd kon worden. Door stekeltjes in de gifvrije folie te verwerken hechten de organismen zich niet meer aan de schepen. De gekozen oplossing is erg milieuvriendelijk en zorgt bovendien voor een flinke brandstofbesparing. Op nummer twee kwam het bedrijf GPC Kant dat een garnalenpelmachine ontwikkelde die 1000 kilo per dag kan pellen. Ter vergelijking: wekelijks komen 200.000 kilo gepelde garnalen van Marokko naar Nederland. Door de lage lonen in Marokko worden de Nederlandse garnalen daar met de hand gepeld.

  winnaars in 2007-2013
  - Mampaey Offshore Industries (2007)
  - NormTeq met het HELI gevelverankeringssysteem (2008)
  - Agis automatisering met computerchip in oor van koe(2009)
  - Synbra Technology met groen piepschuim (2010)
  - Dacom met irrigatiemanagement (2011)
  - Ojah met een alternatief voor vlees (2012)
  - Ecofont met inktbesparend afdrukken

gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015