Innovatieve fitness

  Innovatieve fitness van Catapult

  Catapult heeft zijn roots in Australie in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Nadat het Australisch Olympisch team geen enkele gouden medaille behaalde in 1976 besloot de regering dat het roer om moest. Het Australian Institute of Sport (AIS) werd in 1981 opgericht en in 1990 ontstond het Cooperative Research Centres (CRC) program. Er kwam op den duur een samenwerking waarbij het AIS intensief allerlei data ging verzamelen van atleten. Dit werd gedaan door wearables (sensoren) te gebruiken die de atleten op hun lichaam konden bevestigen. Het programma werd een groot succes. Australie behaalde maar liefst 17 gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in 2004 in Athene. Het land was vierde in de medaillespiegel voor grote landen als Japan, Duitsland, Frankrijk en Italie. Anno 2015 maken 9500 top atleten wereldwijd en 500 teams gebruik van Catapult. Een belangrijk deel van de teams in de Amerikaanse National Football League en National Basketball Association vertrouwt op de research van Catapult.

  MyFitnessPal

  MyFitnessPal is een gratis calorieŽnteller die razend populair werd. Miljoenen mensen zijn lid geworden van het fitness programma dat een calorieŽndatabase heeft van 4 miljoen voedingsmiddelen. In de trainingsdatabase staan honderden trainingen waarin je kan zien hoeveel calorieŽn je verbrandt bij een bepaalde training. MyFitnessPal is er ook in het Nederlands. Als je de app installeert op je smartphone dan houdt de app precies bij hoeveel calorieŽn je binnen hebt gekregen en wat je verbrandt hebt aan beweging. In februari 2015 werd MyFitnessPal overgenomen door het Amerikaanse Under Armour voor 475 miljoen dollar. Under Armour had in 2013 ook al MapMyFitness gekocht voor 150 miljoen dollar en in januari 2015 een open fitness tracker overgenomen.

  Exos

  Athletesperformance.com werd in 2014 veranderd in Exos. De site Teamexos.com werd in een hip en sportief jasje gestoken. Opmerkelijk is dat als je meer informatie over iets wilt hebben je dan weer doorverwezen wordt naar andere websites waaronder Athletesperformance.com/programs. Exos traint niet alleen topatleten van Amerikaanse sportclubs maar heeft ook innovatieve fitness programma's voor militairen, politie, brandweer, onderwijs en volwassenen. Bedrijven die hun medewerkers trainen volgens het programma van Exos verliezen gemiddeld 6% vet in 14 weken tijd. Een grote onderneming als Intel heeft Exos als partner gekozen. In 17 steden zijn fitness faciliteiten opgezet waar Intel's medewerkers kunnen sporten volgens fitness programma's van Exos.

gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015