online supermarkt in Nederland

  Online boodschappen bestellen

  De afgelopen week is er een nieuwe online supermarkt gelanceerd in Nederland. Het bedrijf heet Picnic en zal in september 2015 van start gaan in een aantal wijken van Amersfoort. Doordat de nieuwe online supermarkt geen eigen distributiecentrum heeft en geen groot pand op een A-lokatie worden er veel kosten bespaard. Elektrische auto's van Picnic bezorgen de boodschappen de volgende dag bij de klant thuis. Je kan van te voren een bepaalde rit door de wijk uitkiezen zodat je ongeveer weet hoelaat de chauffeur bij je thuis zal zijn.

  Supermarkt Boni

  Supermarktbedrijf Boni is de inkooppartner van Picnic. Ik had zelf nog nooit van deze supermarktketen gehoord maar Boni heeft 40 vestigingen in Nederland. De supermarkt is vooral actief in het gebied van Hilversum, Amersfoort, Harderwijk en Zwolle. De inkoop van Boni gaat via inkoopvereniging Superunie waar 14 supermarktketens zijn aangesloten. Opmerkelijk is dat Boni sinds 2011 ook een webwinkel heeft waarbij klanten hun boodschappen kunnen afhalen of laten bezorgen. De bezorging bij Boni is binnen 24 uur en de prijzen van de webwinkel zijn hetzelfde als in de supermarkt. Een duidelijk verschil met Picnic is dat bij de webwinkel van Boni wel betaald moet worden voor bezorgen/ophalen. De minimum bezorgkosten bij Boni zijn 4.95 euro. Picnic gaat de boodschappen gratis bezorgen. Ik ben benieuwd of er straks een prijsverschil is te zien tussen de levensmiddelen van Boni en Picnic.

  bestellen en bezorgkosten
  Vanuit een app op de smartphone of tablet kunnen klanten verse boodschappen en levensmiddelen bestellen. De betaling vindt plaats direct na het bestellen zodat de chauffeur alleen de boodschappen hoeft af te geven en niet op een betaling hoeft te wachten. Omdat er geen bezorgkosten wordt gerekend verwacht het bedrijf voldoende klanten aan te trekken. Bij de traditionele supermarkten zoals AH en Jumbo moet je bij een kleine bestelling hoge bezorgkosten betalen die wel op kunnen lopen tot 13 euro.

  Heeft de online supermarkt een toekomst?

  De mensen achter Picnic zijn vier ervaren ondernemers die al succes hebben gehad met andere internetshops. Ze hebben drie jaar lang aan dit project gewerkt met 30 medewerkers. Toch waren de reacties op RTLZ van analisten niet erg positief over de nieuwe online supermarkt. De deskundigen menen dat de traditionele supermarkten veel meer ervaring hebben met de logistiek achter de supermarkt. Ook vragen ze zich af of Picnic wel in staat zal zijn om te kunnen concurreren op prijs met AH en de Jumbo.
gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015