Slimme huisbeveiliging
  Zijn slimme beveiligingssystemen veilig?

  Uit een onderzoek van Hewlett-Packard wordt geconstateerd dat er vaak iets mis is met slimme beveiligingssystemen. De markt voor huisbeveiliging groeit sterk. Steeds meer consumenten schaffen een videocamera of alarmsystemen aan die op afstand bediend kan worden met een smartphone. Bij afwezigheid van de bewoners kan de woning zo in de gaten gehouden worden. Hewlett-Packard is vooral bekend door zijn printers en computers maar ze hebben ook een afdeling die aan security and risk management doet. In het onderzoek werden 10 alarmsystemen tegen het licht gehouden. Zwakke punten bij de slimme systemen zijn vooral de wachtwoorden en de authenticatie. Fabrikanten zouden meer moeite moeten doen om de gebruikers sterke wachtwoorden uit te laten zoeken. Ook stelt HP vragen bij de privacy. Alle onderzochte beveiligingssystemen verzamelden informatie over de gebruikers.

  Slimme-tv luistert mee

  Grappig en tegelijkertijd verontrustend is het artikel over slimme televisies van Samsung. Als je de spraakherkenning aan zet dan luistert de slimme televisie op spraakcommando's. Gesprekken in de buurt van de televisie worden opgevangen en (versleuteld) opgeslagen. Partijen waarmee Samsung samenwerkt hebben toegang tot deze opgeslagen gegevens en kunnen de informatie (vanaf de tv) laten doorsturen. Heel veel gebruikers zijn zich hiervan onbewust. Wil je dus voorkomen dat er informatie wordt doorgestuurd van je slimme tv naar derden dan is moet je de spraakherkenning niet of spaarzaam gebruiken. Een andere mogelijkheid is om de verbinding tussen de tv en het internet los te koppelen.

  Internet of Things (IoT)

  Op de elektronicabeurs CES in Las Vegas sprak o.a de CEO van Samsung over de slimme apparaten. Steeds meer consumptie apparaten kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Niet alleen camera's en televisies maar ook koelkasten, wasmachines en thermostaten. Deze koppeling aan elkaar wordt ook wel 'Internet of Things (IoT)' genoemd. Samsung ziet er grote mogelijkheden in in IoT en streeft ernaar om in 2017 alleen maar slimme televisie toestellen te produceren. Andere producten van het concern moeten in de jaren daarna volgen. Een probleem is dat andere fabrikanten vaak andere protocols hebben voor hun slimme apparaten. Hierdoor is het niet altijd mogelijk dat er tussen de apparaten gecommuniceerd kan worden. De baas van Samsung pleit dan ook voor een gezamenlijk platform.

gerelateerd - innovatie-magazine.nl 2015